- W przewlekłym nieżycie żołądka przebiegającym z nadkwaśnością stosuje się dietę łatwo strawną z ograniczeniem substancji pobudzających czynność wydzielniczą żołądka.
- Dietę należy stosować indywidualnie dla każdego chorego – wymagany jest nadzór lekarza i dietetyka.
- W niedokwaśnym nieżycie żołądka dieta ma oszczędzać chory narząd z jednoczesnym stopniowym pobudzeniem do wydzielania soków trawiennych
- Stosuje się dietę łatwo strawną. Potrawy urozmaicone, estetycznie podane, smaczne – mają wpływ na wydzielanie soku żołądkowego
- Z diety należy wykluczyć:
- duże ilości płynów
- potrawy z dużą zawartością tłuszczu zwierzęcego, smażone i pieczone tradycyjnie
- produkty z dużą zawartością błonnika pokarmowego
- surowe warzywa i owoce podawane w całości
- potrawy wzdymające, ostre przyprawy i alkohol.
Posiłki należy podawać 5 razy na dobę aby nie przeciążać żołądka. Dobry wpływ na czynność wydzielniczą żołądka ma długie żucie pokarmów, więc posiłki należy spożywać w spokoju, miłej atmosferze i bez pośpiechu.
Przykładowy jadłospis:
I śniadanie
- Chleb pszenny (100g)z masłem (3g)
- szynką z indyka pieczonego (40g),tymiankiem (2g)
- Kawa naturalna z mlekiem (250g)
II śniadanie
- bułka pszenna(50g) z masłem (5g),
- jajko na miękko (40g)
- zielona pietruszka (5g)
- Herbata z mlekiem (250g)
Obiad
- Zupa pomidorowa czysta (250g),z kostką z kaszy manny (30g)
- Kurczak duszony z ziołami (100g) ziemniaki puree(150g) z koperkiem (5g)
- Marchewka oprószana (100g) sałata zielona (20g)
- Kompot z jabłek - przetarty (200g)
Podwieczorek
- sok wieloowocowy (100g) z kefirem (150g),
- herbatniki (50g).
Kolacja
- Filet z pstrąga (100g)duszony w jarzynach (100g)
- Pieczywo pszenne (100g)
- Herbata z cytryną (250g)
Materiały do pobrania
Żywienie dietetyczne w przewlekłym nieżycie żołądka
© copyright Sabina Walat @ Piotr Szredzki