DZIEŃ 1 |
ŚNIADANIE:
- 80 g chleba wieloziarnistego bezglutenowego,
- 5 g masła,
- 60 g liści sałaty,
- 30 g gotowanej szynki z indyka (gotować w domu - kupiona może zawierać śladowe ilości glutenu),
- 50 g pomidora,
- 5 g szczypiorku,
- 250 ml soku z pomarańczy,
II ŚNIADANIE:
- 100 g płatków ryżowych,
- 250 ml mleka (1,5% tłuszczu),
- 150 g truskawek,
- 250 ml wody mineralnej niegazowanej,
|
OBIAD:
- zupa jarzynowa z ryżem 350 ml,
- 200 g łososia gotowanego na parze,
- 100 g ziemniaków gotowanych na parze,
- 150 g surówki z kapusty kwaszonej i marchwi z oliwą z oliwek,
- 250 ml kompotu z wiśni,
|
PODWIECZOREK:
- 200 g budyniu bezglutenowego czekoladowego,
- 100 g jabłko,
- 250 ml wody mineralnej niegazowanej z cytryną,
KOLACJA:
- 100 g bezglutenowej bułki posypanej makiem,
- 5 g margaryny,
- 50 g sera twaróg chudy,
- 30 g dżemu truskawkowego,
- herbata z cytryną 250 ml,
|
DZIEŃ 2 |
ŚNIADANIE:
- 80 g chleba bezglutenowego
- 5 g margaryny
- 50 g cykorii
- jajko gotowane na twardo (50 g),
- 50 g zielonego ogórka,
- 50 g rzodkiewek,
- 250 ml kakao,
II ŚNIADANIE:
- 60 g bezglutenowa bułka posypana makiem,
- 5 g margaryny; 15 g miodu,
- 200 g brzoskwiń,
- 250 ml wody mineralnej niegazowanej,
|
OBIAD:
- zupa ogórkowa z ziemniakami 350 ml,
- panierowana pierś z kurczaka (130 g) (panierka z bezglutenowej bułki tartej, jajka i mąki bezglutenowej),
- 100 g ziemniaków gotowanych,
- 150 g sałatki z gotowanych buraczków z dodatkiem oliwy z oliwek i miąższu pomarańczy,
- 250 ml kompotu z jabłek,
|
POWIECZOREK:
- 150 g kefiru,
- 200 g czarnych jagód,
- 250 ml soku z marchwi,
KOLACJA:
- 300 g risotto z warzywami (marchew, pietruszka, seler, por) i mięsem drobiowym,
- 250 ml herbaty z cytryną,
|
DZIEŃ 3 |
ŚNIADANIE:
- 80 g bułki sezamki bezglutenowej,
- 5 g masła,
- 40 g sałaty,
- 50 g chudego sera twarogowego,
- 50 g rzodkiewki,
- 5 g szczypiorku,
- koktajl: kefir 100 g, jogurt natur. 50 g, grapefruit bez błon 80 g, orzechy włoskie 20 g,
- 250 ml herbaty owocowej,
II ŚNIADANIE:
- 60 g chleba słonecznikowego bezglutenowego,
- 100 g dorsza gotowanego na parze (najlepiej gotowany w domu),
- 200 g surówki z pomidora, zielonej papryki i szczypiorku,
- 250 ml wody mineralnej niegazowanej z plasterkiem cytryny,
|
OBIAD:
- Zupy jarzynowej z fasolką szparagową 350 ml,
- 250 g pierogów ruskich z mąki bezglutenowej,
- 150 g surówki z marchewki i miąższu grapefruita 250 ml soku dyniowo - jabłkowego,
|
PODWIECZOREK:
- 150 g maślanki,
- 250 g świeżego ananasa,
- 250 ml wody mineralnej niegazowanej,
KOLACJA:
- 50 g płatków kukurydzianych (bez słodu),
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 20 g rozdrobnionych orzechów laskowych,
- 100 g malin,
- 250 ml herbaty z cytryną,
|
DZIEŃ 4 |
ŚNIADANIE:
- 80 g chleba bezglutenowego,
- 5 g margaryny,
- 30 g schabu (gotowanego w domu),
- 70 g dowolnej sałaty,
- 80 g pomidora,
- 250 ml herbaty,
II ŚNIADANIE:
- 2 szt. pieczywa ryżowego,
- 20 g powideł śliwkowych,
- 250 ml soku z marchwi,
|
OBIAD:
- Zupa krem z groszku zielonego grzankami bezglutenowymi 200 ml,
- 200 g cielęciny w potrawce (zaprawianej mąką kukurydzianą),
- 100 g ugotowanej kaszy jaglanej,
- 150 g kalafiora gotowanego w parze,
- 150 g surówki z białek kapusty, marchwi i natki pietruszki, z oliwą z oliwek,
- 250 ml soku pomarańczowego,
|
PODWIECZOREK:
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 80 g banana,
- 15 g migdałów,
- 250 ml wody mineralnej niegazowana,
KOLACJA:
- faszerowane papryki ryżem brązowym, drobiowym mięsem mielonym, pieczarkami i serem topionym – 300 g,
- 60 g chleba kukurydzianego,
- 250 ml herbaty z cytryną,
|
DZIEŃ 5 |
ŚNIADANIE:
- 150 g kefiru,
- 20 g chrupek gryczano-kukurydzianych,
- 150 g moreli,
- 7 szt. śliwek suszonych,
- 250 ml herbaty zielonej,
II ŚNIADANIE:
- 250 g sałatki z tuńczykiem w zalewie własnej, świeżym ananasem i kukurydzą konserwową,
- 30 g nasion słonecznika,
- 250 ml niegazowanej wody mineralnej,
|
OBIAD:
- zupa krupnik z brązowego ryżu 350 ml z mięsem drobiowym 60 g,
- krokiety z kapustą i pieczarkami ok. 300 g (naleśniki z mąki bezglutenowej),
- 250 ml soku z czarnej porzeczki,
|
PODWIECZOREK:
- drobny makaron bezglutenowy (50 g przed ugotowaniem),
- 130 g truskawek,
- 50 g jogurtu naturalnego,
- 250 ml niegazowanej wody mineralnej z sokiem z cytryny,
KOLACJA:
- 60 g chleba z amarantusem,
- 5 g margaryny,
- 100 g piersi z indyka (najlepiej gotowanej lub pieczonej w domu),
- 100 g pomidora bez skóry i pestek,
- 100 g kiwi,
- 250 ml herbaty owocowej,
|
DZIEŃ 6 |
ŚNIADANIE:
- 80 g chleba bezglutenowego kminkiem,
- 5 g margaryny,
- sałatka grecka: 50 g sera typu feta, 50 g pomidora, 50 g zielonego ogórka, kilka liści sałaty, 10 szt. oliwek, 5 g oliwy z oliwek,,
- 10 g soku cytrynowego (przyprawy),
- 250 ml herbaty,
II ŚNIADANIE:
- 200 ml maślanki,
- 6 szt. moreli suszonych,
- 250 ml herbaty owocowej,
|
OBIAD:
- zupa grysikowa - kukurydziana z jarzynami 350 ml,
- 200 g skrzydełek drobiowych ziołowych (najlepiej przygotowanych w domu),
- 350 g surówki z cykorii i jabłek z dodatkiem 25 g jogurtu naturalnego,
- 100 g ugotowanego ryżu z kukurydzą,
- 200 ml soku wieloowocowego,
|
PODWIECZOREK:
- 250 g surówki z marchwi i ananasa,
- 40 g pieczywa kukurydzianego,
- 250 ml herbaty z mlekiem,
KOLACJA:
- płatki ryżowe 50 g z rodzynkami 25 g z serkiem homogenizowanym chudym 200 g,
- 30 g wafli ryżowych,
- 250 ml herbaty z syropem malinowym,
|
DZIEŃ 7 |
ŚNIADANIE:
- 80 g chleba wieloziarnistego bezglutenowego,
- 5 g margaryny,
- 30 g polędwicy drobiowej (najlepiej gotowanej w domu),
- 40 g ogórka małosolnego,
- 60 g sałaty dowolnej,
- koktajl z: 150 g kefiru lub 150 g jogurtu naturalnego i 100 g malin,
- 250 ml herbaty,
II ŚNIADANIE:
- 60 g bułki sezamki bezglutenowej,
- przecier z czarnych porzeczek (80 g porzeczek, 5 g miodu),
- 200 ml mleka 1,5% tł.,
|
OBIAD:
- zupa pomidorowa z drobnym makaronem bezglutenowym 350 ml,
- 150 g schabu ze śliwkami suszonymi (sprawdzić, czy nie są posypane mąką),
- 200 g surówki z selera, jabłek oraz kapusty czerwonej i białej z dodatkiem 5 g oliwy z oliwek,
- 100 g ziemniaka pieczonego z kminkiem,
- 250 ml wody mineralnej niegazowanej z cytryną,
|
PODWIECZOREK:
- 60 g ciasta czekoladowego bezglutenowego,
- 250 ml herbaty owocowej bez cukru,
KOLACJA:
- 200 g dorsza gotowanego w jarzynach (marchew, korzeń pietruszki i seler, por),
- 5 g natki pietruszki,
- 100 g ugotowanego ryżu brązowego,
- 250 ml zielonej herbaty z 5 g miodu,
|