Dieta bezglutenowa

W diecie bezglutenowej eliminuje się wszystkie produkty i przetwory pochodzące z: pszenicy, żyta, jęczmienia a także orkiszu i pszenżyta.

Zamiast nich, spożywa się odpowiednio przygotowane mieszanki mąki, pieczywa i inne produkty mączne, na bazie surowców bezglutenowych takich jak:

  • ryż,
  • kukurydza,
  • soja,
  • proso,
  • gryka
  • mączka ziemniaczana oraz surowców, z których usunięto gluten (zgodnie z zaleceniami Prawa Żywnościowego, w produktach takich dopuszcza się max 1mg glutenu na 100g suchego produktu).

 

Produkty owsiane posiadaja korzystne walory odzywcze , stwierdzono ,że tylko około 5 % pacjentów z celiakią nie toleruje owsa. Zalecane sa produkty ze specjalnych upraw najczęściej fińskich / niezanieczyszczonych innymi zbożami / - dopuszczalna dawka to 50 g takiego owsa dla dorosłych.

W żywieniu bezglutenowym ma zastosowanie dieta łatwostrawna, bogata w pełnowartościowe białko zwierzęce - drób, cielęcina, wołowina, królik, ryby, witaminy: A, D, C i kwas foliowy oraz w składniki mineralne, w szczególności w wapń i żelazo. Posiłki powinno podawać się 5 razy dziennie w mniejszych porcjach, gdyż u chorych na celiakię apetyt zwykle nie jest duży.

Przykładowy jadłospis w diecie bezglutenowej

DZIEŃ 1

ŚNIADANIE:

  • 80 g chleba wieloziarnistego bezglutenowego,
  • 5 g masła,
  • 60 g liści sałaty,
  • 30 g gotowanej szynki z indyka (gotować w domu - kupiona może zawierać śladowe ilości glutenu),
  • 50 g pomidora,
  • 5 g szczypiorku,
  • 250 ml soku z pomarańczy,

II ŚNIADANIE:

  • 100 g płatków ryżowych,
  • 250 ml mleka (1,5% tłuszczu),
  • 150 g truskawek,
  • 250 ml wody mineralnej niegazowanej,

OBIAD:

  • zupa jarzynowa z ryżem 350 ml,
  • 200 g łososia gotowanego na parze,
  • 100 g ziemniaków gotowanych na parze,
  • 150 g surówki z kapusty kwaszonej i marchwi z oliwą z oliwek,
  • 250 ml kompotu z wiśni,

PODWIECZOREK:

  • 200 g budyniu bezglutenowego czekoladowego,
  • 100 g jabłko,
  • 250 ml wody mineralnej niegazowanej z cytryną,

KOLACJA:

  • 100 g bezglutenowej bułki posypanej makiem,
  • 5 g margaryny,
  • 50 g sera twaróg chudy,
  • 30 g dżemu truskawkowego,
  • herbata z cytryną 250 ml,
DZIEŃ 2

ŚNIADANIE:

  • 80 g chleba bezglutenowego
  • 5 g margaryny
  • 50 g cykorii
  • jajko gotowane na twardo (50 g),
  • 50 g zielonego ogórka,
  • 50 g rzodkiewek,
  • 250 ml kakao,

II ŚNIADANIE:

  • 60 g bezglutenowa bułka posypana makiem,
  • 5 g margaryny; 15 g miodu,
  • 200 g brzoskwiń,
  • 250 ml wody mineralnej niegazowanej,

OBIAD:

  • zupa ogórkowa z ziemniakami 350 ml,
  • panierowana pierś z kurczaka (130 g) (panierka z bezglutenowej bułki tartej, jajka i mąki bezglutenowej),
  • 100 g ziemniaków gotowanych,
  • 150 g sałatki z gotowanych buraczków z dodatkiem oliwy z oliwek i miąższu pomarańczy,
  • 250 ml kompotu z jabłek,

POWIECZOREK:

  • 150 g kefiru,
  • 200 g czarnych jagód,
  • 250 ml soku z marchwi,

KOLACJA:

  • 300 g risotto z warzywami (marchew, pietruszka, seler, por) i mięsem drobiowym,
  • 250 ml herbaty z cytryną,
DZIEŃ 3

ŚNIADANIE:

  • 80 g bułki sezamki bezglutenowej,
  • 5 g masła,
  • 40 g sałaty,
  • 50 g chudego sera twarogowego,
  • 50 g rzodkiewki,
  • 5 g szczypiorku,
  • koktajl: kefir 100 g, jogurt natur. 50 g, grapefruit bez błon 80 g, orzechy włoskie 20 g,
  • 250 ml herbaty owocowej,

II ŚNIADANIE:

  • 60 g chleba słonecznikowego bezglutenowego,
  • 100 g dorsza gotowanego na parze (najlepiej gotowany w domu),
  • 200 g surówki z pomidora, zielonej papryki i szczypiorku,
  • 250 ml wody mineralnej niegazowanej z plasterkiem cytryny,

OBIAD:

  • Zupy jarzynowej z fasolką szparagową 350 ml,
  • 250 g pierogów ruskich z mąki bezglutenowej,
  • 150 g surówki z marchewki i miąższu grapefruita 250 ml soku dyniowo - jabłkowego,

PODWIECZOREK:

  • 150 g maślanki,
  • 250 g świeżego ananasa,
  • 250 ml wody mineralnej niegazowanej,

KOLACJA:

  • 50 g płatków kukurydzianych (bez słodu),
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 20 g rozdrobnionych orzechów laskowych,
  • 100 g malin,
  • 250 ml herbaty z cytryną,
DZIEŃ 4

ŚNIADANIE:

  • 80 g chleba bezglutenowego,
  • 5 g margaryny,
  • 30 g schabu (gotowanego w domu),
  • 70 g dowolnej sałaty,
  • 80 g pomidora,
  • 250 ml herbaty,

II ŚNIADANIE:

  • 2 szt. pieczywa ryżowego,
  • 20 g powideł śliwkowych,
  • 250 ml soku z marchwi,

OBIAD:

  • Zupa krem z groszku zielonego grzankami bezglutenowymi 200 ml,
  • 200 g cielęciny w potrawce (zaprawianej mąką kukurydzianą),
  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 150 g kalafiora gotowanego w parze,
  • 150 g surówki z białek kapusty, marchwi i natki pietruszki, z oliwą z oliwek,
  • 250 ml soku pomarańczowego,

PODWIECZOREK:

  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 80 g banana,
  • 15 g migdałów,
  • 250 ml wody mineralnej niegazowana,

KOLACJA:

  • faszerowane papryki ryżem brązowym, drobiowym mięsem mielonym, pieczarkami i serem topionym – 300 g,
  • 60 g chleba kukurydzianego,
  • 250 ml herbaty z cytryną,
DZIEŃ 5

ŚNIADANIE:

  • 150 g kefiru,
  • 20 g chrupek gryczano-kukurydzianych,
  • 150 g moreli,
  • 7 szt. śliwek suszonych,
  • 250 ml herbaty zielonej,

II ŚNIADANIE:

  • 250 g sałatki z tuńczykiem w zalewie własnej, świeżym ananasem i kukurydzą konserwową,
  • 30 g nasion słonecznika,
  • 250 ml niegazowanej wody mineralnej,

OBIAD:

  • zupa krupnik z brązowego ryżu 350 ml z mięsem drobiowym 60 g,
  • krokiety z kapustą i pieczarkami ok. 300 g (naleśniki z mąki bezglutenowej),
  • 250 ml soku z czarnej porzeczki,

PODWIECZOREK:

  • drobny makaron bezglutenowy (50 g przed ugotowaniem),
  • 130 g truskawek,
  • 50 g jogurtu naturalnego,
  • 250 ml niegazowanej wody mineralnej z sokiem z cytryny,

KOLACJA:

  • 60 g chleba z amarantusem,
  • 5 g margaryny,
  • 100 g piersi z indyka (najlepiej gotowanej lub pieczonej w domu),
  • 100 g pomidora bez skóry i pestek,
  • 100 g kiwi,
  • 250 ml herbaty owocowej,
DZIEŃ 6

ŚNIADANIE:

  • 80 g chleba bezglutenowego kminkiem,
  • 5 g margaryny,
  • sałatka grecka: 50 g sera typu feta, 50 g pomidora, 50 g zielonego ogórka, kilka liści sałaty, 10 szt. oliwek, 5 g oliwy z oliwek,,
  • 10 g soku cytrynowego (przyprawy),
  • 250 ml herbaty,

II ŚNIADANIE:

  • 200 ml maślanki,
  • 6 szt. moreli suszonych,
  • 250 ml herbaty owocowej,

OBIAD:

  • zupa grysikowa - kukurydziana z jarzynami 350 ml,
  • 200 g skrzydełek drobiowych ziołowych (najlepiej przygotowanych w domu),
  • 350 g surówki z cykorii i jabłek z dodatkiem 25 g jogurtu naturalnego,
  • 100 g ugotowanego ryżu z kukurydzą,
  • 200 ml soku wieloowocowego,

PODWIECZOREK:

  • 250 g surówki z marchwi i ananasa,
  • 40 g pieczywa kukurydzianego,
  • 250 ml herbaty z mlekiem,

KOLACJA:

  • płatki ryżowe 50 g z rodzynkami 25 g z serkiem homogenizowanym chudym 200 g,
  • 30 g wafli ryżowych,
  • 250 ml herbaty z syropem malinowym,
DZIEŃ 7

ŚNIADANIE:

  • 80 g chleba wieloziarnistego bezglutenowego,
  • 5 g margaryny,
  • 30 g polędwicy drobiowej (najlepiej gotowanej w domu),
  • 40 g ogórka małosolnego,
  • 60 g sałaty dowolnej,
  • koktajl z: 150 g kefiru lub 150 g jogurtu naturalnego i 100 g malin,
  • 250 ml herbaty,

II ŚNIADANIE:

  • 60 g bułki sezamki bezglutenowej,
  • przecier z czarnych porzeczek (80 g porzeczek, 5 g miodu),
  • 200 ml mleka 1,5% tł.,

OBIAD:

  • zupa pomidorowa z drobnym makaronem bezglutenowym 350 ml,
  • 150 g schabu ze śliwkami suszonymi (sprawdzić, czy nie są posypane mąką),
  • 200 g surówki z selera, jabłek oraz kapusty czerwonej i białej z dodatkiem 5 g oliwy z oliwek,
  • 100 g ziemniaka pieczonego z kminkiem,
  • 250 ml wody mineralnej niegazowanej z cytryną,

PODWIECZOREK:

  • 60 g ciasta czekoladowego bezglutenowego,
  • 250 ml herbaty owocowej bez cukru,

KOLACJA:

  • 200 g dorsza gotowanego w jarzynach (marchew, korzeń pietruszki i seler, por),
  • 5 g natki pietruszki,
  • 100 g ugotowanego ryżu brązowego,
  • 250 ml zielonej herbaty z 5 g miodu,
Materiały do pobrania

Dieta bezglutenowa

© copyright Sabina Walat @ Piotr Szredzki