Dieta bogatoresztkowa

Dieta bogatoresztkowa stosowana jest w zaparciach nawykowych oraz w zaburzeniach czynnościowych jelit. Celem stosowania diety jest pobudzenie motoryki jelit i uregulowanie ich czynności bez stosowania środków farmakologicznych.

Dieta polega na zwiększeniu ilości błonnika pokarmowego frakcji nierozpuszczalnych i płynów. Nierozpuszczalny błonnik pokarmowy zwiększa masy kałowe, w niewielkim stopniu wiąże wodę, a przez mechaniczne drażnienie przyspiesza pasaż jelit, opóźnia wchłanianie glukozy, zmniejsza wartość energetyczną diety i daje uczucie sytości. Największy wpływ na odruchy defekacyjne jelit mają otręby pszenne oraz gruboziarniste produkty zbożowe jak: kasza gryczana, kasza jęczmienna, mąka graham, razowe pieczywo, pieczywo chrupkie. Zaleca się 2 - 3 razy dziennie po łyżce otrąb jako dodatek do surówek, jogurtów, past serowych, mięsnych, warzywnych oraz do zup lub potraw mielonych. Ważną rolę pełnią suszone owoce: śliwki, rodzynki, figi, morele, ale również: świeża papryka i buraki. Podczas stosowania diety wymagana jest kontrola wapnia, żelaza, magnezu w surowicy krwi.

Błonnik pokarmowy należy wprowadzać do jadłospisu stopniowo (do 40-50 g /dobę) ponieważ mogą wystąpić wzdęcia i bóle brzucha. Korzystne działanie na perystaltykę jelit mają również: miód, jogurt, kefir, 1-dniowe mleko ukwaszone, śmietanka, kawa prawdziwa, woda gazowana, kompoty z suszonych śliwek, soki zawierające kwasy organiczne, masło, oleje, oliwa z oliwek, surówki, siemię lniane, buliony rosoły, potrawy ostro przyprawione.

 

Przykładowy jadłospis w przewlekłym zapaleniu wątroby:

  I ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK KOLACJA
DZIEŃ 1 1/2 szklanki wody przegotowanej, chłodnej z miodem
Chleb graham, masło ser żółty, wędlina z indyka, pomidor. Szklanka mleka
Kawa prawdziwa słaba z mlekiem
Jogurt naturalny, suszone śliwki i łyżka otrąb pszennych
1 danie: Zupa kalafiorowa zabielana śmietaną + zielona pietruszka
2 danie: Pierś z kurczaka duszona Z warzywami: papryka, cebula, pomidory, marchew, brokuły) Ryż brązowy Kompot z owocami
ciastko z płatków owsianych brzoskwinia Naleśniki z dodatkiem mąki pełnoziarnistej
Ser biały z wanilią, masło Woda mineralna gazowana lub herbata owocowa + łyżeczka siemienia lnianego
DZIEŃ 2 3 namoczone suszone śliwki.
Zupa mleczna z płatkami owsianymi. Chleb pełnoziarnisty ser mozzarella, pomidor, bazylia, oliwa sok pomarańczowy
Kawa zbożowa słaba z mlekiem, kefir + suszone morele. Łyżka siemienia lnianego 1 danie: Krem z pomidorów i papryki z grzanką razową
2 danie: pieczeń wołowa Ziemniaki puree Ćwikła z chrzanem kompot
Kisiel owocowy z jabłkami i rodzynkami „Risotto” z kaszy jęczmiennej mięsa i warzyw
Herbata owocowa
DZIEŃ 3 1/2 szklanki wody przegotowanej, chłodnej z miodem
Chleb żytni, masło Sałata zielona, jajko na twardo, szczypiorek. Szklanka mleka
Kawa prawdziwa słaba ze śmietanką, maślanka truskawki 1 danie: Zupa jarzynowa z dodatkiem 10 g otrąb pszennych
2 danie: Pstrąg pieczony w folii Ryż brązowy Sałatka z kolorowej papryki, Kompot
koktajl mleczno- owocowy z suszonych śliwek Makaron razowy ze szpinakiem, serem feta i sezamem.
Przed snem siemię lniane z syropem owocowym
DZIEŃ 4 Łyżeczka oliwy na czczo
Kasza jęczmienna na mleku. Chleb mieszany, masło twaróg ziarnisty, rzodkiewka, szczypiorek sałata, sok jabłkowy
Herbata słaba, bułka graham, powidła pomarańcza 1 danie: zupa fasolowa z makaronem razowym
2 danie: Indyka w potrawce Kasza jęczmienna Surówka z włoszczyzny, Kompot
Truskawki z brązowym ryżem i śmietaną Sałatka jarzynowa Chleb razowy (mieszany) margaryna, wędlina chuda pomidor Herbata owocowa
Przed snem: Siemię lniane z mlekiem
DZIEŃ 5 1/2 szklanki wody przegotowanej, chłodnej z miodem
Pieczywo chrupkie z domieszką otrębów Polędwica, sałata zielona, pomidor. Herbata z cytryną
Bawarka
Jogurt naturalny + Müsli z dodatkiem orzechów, morela
1 danie: Zupa krem z brokułów z płatkami migdałów
2 danie: Kasza gryczana z grillowanymi warzywami: Bakłażan, cukinia, papryka z sosem czosnkowym; gulasz z wołowiny, kompot
Jabłko pieczone w łupinie (gotowane) z rodzynkami Galaretka z kurczaka z warzywami Pieczywo razowe z masłem herbata słaba
Przed snem: Siemię lniane z mlekiem
DZIEŃ 6 Łyżeczka masła
Mleko + płatki jęczmienne. Chleb żytni, margaryna wędlina drobiowa, papryka świeża. Sok grejpfrutowy
Kawa zbożowa z mlekiem, bułka pełnoziarnista, masło miód 1 danie: Barszcz ukraiński
2 danie: Kotlety sojowe Ziemniaki gotowane Surówka z kapusty kiszonej + otręby pszenne, kompot
Ciasto marchewkowe z mąką razową z dodatkiem bakalii Pierogi ruskie z mąki razowej, surówka z selera i suszonych śliwek (rodzynek) Herbata ziołowa
Przed snem: Siemię lniane z mlekiem
DZIEŃ 7 1/2 szklanki wody przegotowanej, chłodnej z miodem.
Chleb graham, masło Mleko z müsli Jajecznica z 2 jajek + Szczypiorek. Herbata owocowa
Kawa prawdziwa ze śmietanką Serek homogenizowany + garść bakalii 1 danie: Zupa pieczarkowa z łazankami razowymi (+ otręby pszenne)
2 danie: Dorsz pieczony z warzywami: Mizeria z ogórków i cebuli Ziemniaki pieczone, Kompot
Kremowy mus z kiwi + herbatniki razowe kasza jaglana zapiekana z owocami i twarogiem z sosem waniliowym Herbata owocowa
Przed snem: Siemię lniane z mlekiem
Materiały do pobrania

Dieta bogatoresztkowa

© copyright Sabina Walat @ Piotr Szredzki