Dieta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy

  1. Stosowana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.
  2. Do potraw działających pobudzająco na czynność wydzielniczą żołądka należą:
    • Mocne rosoły, buliony, esencjonalne wywary warzywne, grzybowe, galarety, wody gazowane, kwaśne napoje, nierozcieńczone soki owocowe i warzywne, alkohole (wino i piwo), mocna herbata, naturalna kawa, produkty wędzone, marynowane, potrawy ostro przyprawione, pikantne, słone, pieczone, smażone.
  3. Białko pochodzące z mięsa, ryb, drobiu, jaj, twarogu i mleka wiąże nadmiar kwasu solnego. Mleko w ilości powyżej 0,7 – 1 l na dobę nie jest wskazane - początkowo łagodzi ból osłaniając błonę śluzową żołądka, lecz po wchłonięciu wapń z mleka pobudza czynność wydzielniczą żołądka.
  4. Tłuszcze mają właściwości hamujące czynność wydzielniczą żołądka. Należy spożywać tłuszcze łatwostrawne: masło, śmietankę, a także tłuszcze pochodzenia roślinnego.
  5. Z diety należy wykluczyć:
    • Błonnik pokarmowy: pieczywo razowe, grube kasze, surowe warzywa i owoce.
    • Warzywa: kapustę, cebulę, czosnek, pory, paprykę suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, rzepę, rzodkiewkę, kalarepę, szczaw, kukurydzę, grzyby.
    • Mięso: tłuste gatunki jak wieprzowina, baranina, kaczki, gęsi, tłuste ryby jak węgorz, łosoś, sum, mięsa marynowane, wędzone, smażone i pieczone.
    • Tłuszcze: smalec, łój, boczek, słoninę.
    • Owoce: czereśnie, wiśnie, gruszki, agrest, orzechy, marynowane i suszone.
    • Przyprawy: ocet, pieprz, musztarda, ostra papryka, chrzan, maggi, kostki bulionowe, liść laurowy i ziele angielskie.

 

Duże znaczenie w leczeniu choroby wrzodowej ma spożywanie posiłków - bez pośpiechu, zdenerwowania w spokojnej atmosferze i o stałych porach. Umiarkowana temperatura potraw chroni błonę śluzową żołądka.

Uwagi technologiczne:

 

  • Potrawy przyrządza się metodą gotowania w wodzie, parze lub duszenia bez obsmażania.
  • Tłuszcz dodaje się na surowo do gotowych potraw.
  • Zupy i sosy podprawia się zawiesinami z mąki i mleka lub mąki i śmietanki (najlepiej przecierane).
  • Dozwolone warzywa i owoce podaje się w postaci gotowanej i rozdrobnionej.
  • Soki owocowo warzywne rozcieńcza się mlekiem lub wodą.

 

Przykładowy jadłospis:

I śniadanie
  • kawa zbożowa na mleku (250g),
  • pieczywo czerstwe z masłem (100g),
  • pasztet domowy z mięsa kurczaka (40g) z kolendrą zieloną(5g),
  • sok marchwiowy rozcieńczony (200g).
II śniadanie
  • grysikowy budyń na mleku (250g) z syropem malinowym (15g).
Obiad
  • zupa jarzynowa krem (250g) z grzankami (30g) i zieloną pietruszką (3g),
  • pulpety cielęcy (100g) z włoszczyzną gotowaną (130g) w sosie koperkowym (50g),
  • ryż gotowany (150g) sałata zielona (20g),
  • kompot truskawkowy przetarty (250g).
Podwieczorek
  • jabłko pieczone nadziewane marmoladą.
Kolacja
  • jajko (25g) zapiekane w ziemniakach puree (150g),
  • pomidor bez skórki i pestek(100g) z koperkiem (3g) i oliwą (5g),
  • jogurt naturalny (150g).
Materiały do pobrania

Żywienie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy

© copyright Sabina Walat @ Piotr Szredzki