Dieta w chorobie refluksowej

  1. Stosuje się dietę łatwo strawną z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.
  2. Posiłki należy spożywać częściej 5-6 razy dziennie w małych objętościach i o stałych porach.
  3. Z diety należy wykluczyć:
    • owoce cytrusowe, sok pomidorowy, kwaśne potrawy, warzywa cebulowe i ostre przyprawy,
    • naturalną kawę, napoje alkoholowe i alkohol,
    • kakao i czekoladę,
    • napoje gazowane, cukierki z alkoholem i miętę,
    • przyprawy i sosy z glutaminianem sodu, proszek do pieczenia, kostki bulionowe,
    • mocne wywary z mięsa i kości oraz grzybów.

 

Mleko lub woda łagodzą objawy refluksu. Należy łączyć kawę , herbatę i łagodne soki owocowe z mlekiem oraz pić wody lecznicze z dużą zawartością soli wapnia o alkalicznym pH. Wskazane są potrawy nie wymagające żucia – aby nie wzmagać wydzielania soku żołądkowego. Ostatni posiłek spożywać 3-4 godziny przed snem, ponieważ przełyk w pozycji leżącej słabiej oczyszcza się z zarzucanych treści.

Przykładowy jadłospis:

I śniadanie
  • Zupa mleczna z ryżem (250g),
  • bułka weka (100g) z pastą mięsno jarzynową z koperkiem(40g),
  • herbata z mlekiem (250g).
II śniadanie
  • Jogurt naturalny pitny (100g) z sokiem marchwiowym (100g),
  • bułka pszenna z masłem (50g),
  • twaróg z zieloną pietruszką (40g).
Obiad
  • Zupa ziemniaczana krem z grzankami (250g),
  • gulasz z indyka(100g) z jarzynami (marchew, pietruszka, seler 50g), zieloną pietruszką (5g),
  • kasza kus-kus (50g),
  • sałatka z buraczków z jabłkiem i kminkiem (130g),
  • napój z winogron (200g).
Podwieczorek
  • Mleczko waniliowe(150g),
  • Biszkopty (50g).
Kolacja
  • Kluski kładzione z serka homogenizowanego (150g) z masłem i bułką tartą,
  • włoszczyzna z wody (100g),
  • jogurt (150g).
Materiały do pobrania

Dieta w chorobie refluksowej

© copyright Sabina Walat @ Piotr Szredzki