Dieta w chorobie refluksowej
- Stosuje się dietę łatwo strawną z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.
- Posiłki należy spożywać częściej 5-6 razy dziennie w małych objętościach i o stałych porach.
- Z diety należy wykluczyć:
- owoce cytrusowe, sok pomidorowy, kwaśne potrawy, warzywa cebulowe i ostre przyprawy,
- naturalną kawę, napoje alkoholowe i alkohol,
- kakao i czekoladę,
- napoje gazowane, cukierki z alkoholem i miętę,
- przyprawy i sosy z glutaminianem sodu, proszek do pieczenia, kostki bulionowe,
- mocne wywary z mięsa i kości oraz grzybów.
Mleko lub woda łagodzą objawy refluksu. Należy łączyć kawę , herbatę i łagodne soki owocowe z mlekiem oraz pić wody lecznicze z dużą zawartością soli wapnia o alkalicznym pH. Wskazane są potrawy nie wymagające żucia – aby nie wzmagać wydzielania soku żołądkowego. Ostatni posiłek spożywać 3-4 godziny przed snem, ponieważ przełyk w pozycji leżącej słabiej oczyszcza się z zarzucanych treści.
Przykładowy jadłospis:
I śniadanie
- Zupa mleczna z ryżem (250g),
- bułka weka (100g) z pastą mięsno jarzynową z koperkiem(40g),
- herbata z mlekiem (250g).
II śniadanie
- Jogurt naturalny pitny (100g) z sokiem marchwiowym (100g),
- bułka pszenna z masłem (50g),
- twaróg z zieloną pietruszką (40g).
Obiad
- Zupa ziemniaczana krem z grzankami (250g),
- gulasz z indyka(100g) z jarzynami (marchew, pietruszka, seler 50g), zieloną pietruszką (5g),
- kasza kus-kus (50g),
- sałatka z buraczków z jabłkiem i kminkiem (130g),
- napój z winogron (200g).
Podwieczorek
- Mleczko waniliowe(150g),
- Biszkopty (50g).
Kolacja
- Kluski kładzione z serka homogenizowanego (150g) z masłem i bułką tartą,
- włoszczyzna z wody (100g),
- jogurt (150g).
Materiały do pobrania
Dieta w chorobie refluksowej
© copyright Sabina Walat @ Piotr Szredzki