Dieta w chorobie refluksowej


Dieta w chorobie refluksowej

  1. Stosuje się dietę łatwo strawną z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.
  2. Posiłki należy spożywać częściej 5-6 razy dziennie w małych objętościach i o stałych porach.
  3. Z diety należy wykluczyć:
    • owoce cytrusowe, sok pomidorowy, kwaśne potrawy, warzywa cebulowe i ostre przyprawy,
    • naturalną kawę, napoje alkoholowe i alkohol,
    • kakao i czekoladę,
    • napoje gazowane, cukierki z alkoholem i miętę,
    • przyprawy i sosy z glutaminianem sodu, proszek do pieczenia, kostki bulionowe,
    • mocne wywary z mięsa i kości oraz grzybów.

 

Mleko lub woda łagodzą objawy refluksu. Należy łączyć kawę , herbatę i łagodne soki owocowe z mlekiem oraz pić wody lecznicze z dużą zawartością soli wapnia o alkalicznym pH. Wskazane są potrawy nie wymagające żucia – aby nie wzmagać wydzielania soku żołądkowego. Ostatni posiłek spożywać 3-4 godziny przed snem, ponieważ przełyk w pozycji leżącej słabiej oczyszcza się z zarzucanych treści.

Przykładowy jadłospis:

I śniadanie
II śniadanie
Obiad
Podwieczorek
Kolacja
Materiały do pobrania

Dieta w chorobie refluksowej

© copyright Sabina Walat @ Piotr Szredzki